Hvordan de rike blir rikere

Som en oppfølging til gårsdagens innlegg, ønsker jeg å forklare hvorfor de rike blir rikere enn folk flest. Det er ikke veldig vanskelig og det er ganske tåpelig å henge seg opp i denne forskjellene. Forskjellen mellom noen som tjener godt og noen som tjener mye, er egentlig irrelevant. Det som betyr noe, er forskjellen mellom å ikke tjene noe, og det å faktisk tjene nok til livets opphold. Da snakker vi om forskjeller av dramatisk karakter.

Dette er ganske lett å forklare og lett å forstå. Det finnes de som ikke ønsker å forstå dette, men liker å bruke de økende forskjellene som et argument for økt makt- og voldsbruk av staten til å regulere de rikes eiendom.


Viktigste årsaken til økte forskjeller er mulighetene for investeringer. De som har nok ressurser til å gjøre investeringer, vil bli rikere enn dem som ikke har den samme muligheten. Hvis man forbruker alle pengene man tjener, vil man aldri spare opp midler til å gjøre investeringer. Staten i et sosialistisk samfunn vil gjøre alt i deres makt, til å sikre at den gjennomsnittlige borgeren ikke har mulighet til å spare opp nok kapital til å gjøre investeringer.

Et veldig enkelt og konkret eksempel kan vi gjøre med boligmarkedet. Det har vært veldig lønnsomt å investere i bolig i Norge, men hva skjer når man har to boliger fremfor én?

Hvis Kari Norman har én bolig til en verdi av 1 million, og Olav Thon har to boliger til verdi av 1 million hver, altså 2 millioner. Når da boligmarkedet har en vekst på f.eks. 10% i løpet av to år, da har Kari Norman tjent 100 000,- på veksten og Olav Thon har tjent 200 000,-.

Etter to år, har altså Olav Thon 100 000,- mer til rådighet enn Kari Norman. Det Olav Thon har muligheten til å gjøre nå, er å investere i andre lukrative markeder som gir høy avkastning. F.eks. aksjer, kunst og bygging av nye eiendommer, hoteller og andre investeringer. Hvis da Olav Thon er flink til å forstå markedet, vil han kanskje klare å investere sine ekstra 100 000,- på f.eks. en aksje som gir en gevinst på 20% i løpet av ett år. Da får han en fortjeneste på 20 000,- i avkastning. Kari Norman må vente 2 år til, før verdien på den ene boligen har oversteget prisveksten på to boliger, og først da vil Kari få 100 000,- til, kanskje boligmarkedet har hatt noe redusert vekst og dermed vil det kanskje ta endre lengre tid.

Er dette enkelt nok forklart? Det man fort begynner å forstå, er verdien av å være tidlig ute med investeringer og hvor viktig det er med kapital. Når staten fører en politikk som fører til at folk flest ikke får muligheten til å gjøre investeringer, da vil forskjellene mellom de superrike og folk flest, øke raskere og mer. For å utligne forskjellene, må det reduseres i skatter og avgifter. Det må være lik skatt for alle typer kapital. Det må reduseres i unødvendig byråkrati. Det må reduseres i offentlige stillinger. Kort fortalt: Folk flest må få mer frihet til å styre egne liv.

Til slutt vil jeg avslutte med hvordan staten direkte er veldig ansvarlig for at de superrike blir ekstremt rike. Norges Bank, vår sentralbank, er ansvarlig for å «trykke» opp nye penger. Når nye penger kommer på markedet, vil prisen for en vare fortsatt være den samme, frem til markedet begynner å forstå at det har vært en vekst i den totale pengemengden. Hvem er det som først får nye penger som kommer på det norske markedet? Det er et spørsmål jeg lar deg finne ut av selv…

Anbefaler å se følgende video av Hans Jørgen Lysglimt fra Farmann.no, Hvem Kommer De Nye Pengene Til?

(Foto av Mats Remman)

5 kommentarer til «Hvordan de rike blir rikere»

  1. Ikke glem reguleringer og lover, som gjør det umulig for småbedrifter å følge, mens store bedrifter har null problemer med dette. De rike har jo råd til advokater til å navigere seg gjennom statens reguleringer.

    For mannen i gata er det et stort hinder. Og folk lurer på hvorfor det er så få småbedrifter i norge, og kun digre konsern….

    1. Takk for kommentaren! Reguleringer og restriksjoner på å drive forretning og firma i Norge er meget problematisk, og som du sier, det gjør at oppstart og drift av firmaer gjerne er forbeholdt dem som allerede har god kapital eller har gode bank/investor kontakter. Alle lovene og reguleringene som gjør det vanskelig for «Kari Norman» å starte firma har blitt foreslått med gode intensjoner, men det er alltid noen negative konsekvenser som gjerne både er uventet og uønskede. Takk igjen 🙂

  2. Mye bra skrevet om hvorfor de rike blir rikere. Jeg tror det viktigste en person kan gjøre dersom målet er å bli rik er å ikke være arbeidstaker. Arbeidstakere har mange ulike ulemper som skattelovgivning, svak tilgang på overskudd som man har skapt på arbeidsplassen sin og dårligere investerings muligheter som privat person i forhold til eget rettssubjekt.

    Det positive som skjer nå er at revisjonslobbyistene taper terreng som følge av norsk EU-tilpassing d.v.s AS`er som har total årsomsetning på under 5 millioner kroner vil slippe revisjonplikten. Revisjonskostnadene har vært hinder for dem som vil etablere AS virksomheter som har inntekter i småskala i begynnelsen.

    Det andre positive er innskuddskravet på 100 000,- kr for etablering av AS blir redusert til 30 000,-kr. Dersom jeg har forstått dette riktig så er dette også resultat av EU-tilpasning.

    Mvh B.B

    1. Takk for kommentar B.B!

      Interessant mye av det du skriver. Vet du når det blir aktuelt å redusere innskuddskravet for aksjeselskap?

      Muligheten for en gjennomsnittlig arbeider til å beholde litt mer av sitt eget overskrudd er veldig viktig, samtidig som man fjerner restriksjoner på å etablere nye firma.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *